Zorg voor bovenkleding

Is het mogelijk om een ​​jas in een wasmachine te wassen?

Is het mogelijk om een ​​jas in een wasmachine te wassen?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Voorbereidingsregels
 2. Stap voor stap instructies
 3. Hoe te drogen?
 4. Vlekken verwijderen
 5. Wat te doen als je niet kunt wassen?

In de omstandigheden van het harde Russische klimaat is het onmogelijk om te doen zonder warme bovenkleding in de herfst-winterperiode. En in het voorjaar van de terugkeer van de kou is niet zeldzaam. In elke garderobe of pantry is voorlopig een demi-seizoen jas verborgen, die dan de winter één zal vervangen, geïsoleerd met vuller en pels details. De bovenkleding die niet alleen warm wordt bij slecht weer, maar ook ons ​​imago vertegenwoordigt in het koude seizoen van herfst en winter. En zoals elke kleding, moet hij periodiek worden gereinigd (of gewassen). Stomerijdiensten, die sinds de oud-Sovjettijd aanzienlijk in prijs zijn gestegen, dwingen de consument in toenemende mate om na te denken of het mogelijk is een jas in een wasmachine te wassen en niets te verknoeien, terwijl een behoorlijk bedrag wordt bespaard.

Voorbereidingsregels

Het is mogelijk om de vacht zo te wassen dat deze niet gaat zitten, niet vervormt, niet vervaagt, niet wordt bedekt met pellets en tegelijkertijd verser, ontdoen van vuil en vlekken in het gebied van de kraag, manchetten of randen van de mouwen, in het gebied van het dragen van de zak en zakken. Om dit te doen, hoeft u alleen maar de onveranderlijke regels te volgen voor het voorbereiden van een jas voor het wassen in een wasmachine, om geen spijt te hebben van de resultaten.

Het etiket bestuderen

Allereerst moet worden vastgesteld of het product aan waterprocedures kan worden onderworpen, nadat het de informatie op het etiket van de coating zorgvuldig heeft bestudeerd. Ze helpen bij het vaststellen van de samenstelling van het materiaal (natuurlijk of kunstmatig) waaruit het is gemaakt: de bovenkant van het product, de voering, de afwerking. Bovendien kunnen de pictogrammen op het etiket bepalen of wassen in dit specifieke geval is toegestaan: handmatig of automatisch, met behulp van een wasmachine. Als het pictogram niet is gekruist (een bassin of een vierkantje met een erin ingeschreven cirkel, met afbeelding van een wasmachine), dan kan de vacht thuis worden gewassen.

Als de fabrikant het overeenkomstige pictogram heeft doorgehaald, valt de volledige verantwoordelijkheid voor handelingen om de buitenkleding in orde te brengen op de schouders van de consument, aangezien het product in het beste geval chemisch wordt gereinigd.

We houden rekening met het materiaal

Nadat u besloten heeft om in een wasmachine te wassen, moet u aandacht besteden aan het gedrag van verschillende materialen van de vacht in het proces: natuurlijk, kunstmatig (synthetisch), gemengd.

Een natuurlijke vacht van katoen, wol, draperen, kasjmier, suède kan worden gewassen in een automaat met toestemming van de fabrikant die op het etiket is aangegeven, waarbij zorgvuldig de delicate waswijze wordt gevolgd zonder te centrifugeren om het product niet te vervormen.

Als de fabrikant ertegen is, is het beter om geen risico's te nemen en de alternatieve chemische reiniging te gebruiken, in het slechtste geval, door met de hand te wassen. De kosten van een laag van dergelijke materialen zijn onvergelijkbaar met de besparing door wassen.

Suede heeft meer en speciale gereedschappen nodig voor lederen producten. Het is onwaarschijnlijk dat de corduroy jas bestand is tegen machinewas, evenals een product met lederen mouwen, om nog maar te zwijgen van een leren jas. Alle leer - natuurlijk of kunstmatig - zal de ontmoeting met een bassin of met een machine niet overleven. U kunt proberen de boucle zorgvuldig te wassen met de delicate modus zonder te drukken.

Hoe een herfst polyester of bolognese jas (dat wil zeggen, van synthetische materialen) te wassen, onafhankelijk van vuil, het pictogram op het etiket "Machine Wash" en de temperatuur van het water - 40 graden.

De wintervacht wordt in de regel opgewarmd met een vulmiddel, natuurlijk (bijvoorbeeld donzen veer) of kunstmatig (synthetische wintermaker, holofiber). Het product met kameelvuller is beter te dragen bij chemisch reinigen. Soms staat de fabrikant toe dat het handmatig wordt gewassen. Donzig wasbaar op een speciale modus in de machine, als het is doorgestikt met de bovenkant van het product. U kunt ook een opvulling polyester of een jas met holofiber wassen: een steek laat de vulstof niet naar beneden glijden, zodat u de vorm van het product kunt behouden.

Bovenkleding op polyester of met holofiber is niet moeilijk op te ruimen met behulp van een automatische machine, maar kan ook worden uitgewrongen met behulp van een centrifuge. Het is niet wenselijk om het donzige product op deze manier in te drukken. Het is noodzakelijk om water af te voeren en vervolgens zachtjes recht te zetten, plukken pluizen op te delen en gelijkmatig tussen de bovenkant en de voering te verdelen.

De voering is meestal gemaakt van synthetische vezels (polyester of viscose). Als u de vorm van een gewassen jas geeft, moet u ervoor zorgen dat de voering ook goed recht staat en niet onder de manchetten of de zoom van het product naar buiten gluren.

kleur

De kleur van de bovenkleding die wordt onderworpen aan zelfgemaakte machinewas mag hierbij niet lijden: afstoten, ongebruikelijke tinten en echtscheidingen, witachtige vlekken. Veel hangt niet alleen af ​​van de geselecteerde modus, maar ook van de gebruikte wasmiddelen.

U moet eerst de stabiliteit van de procedures voor kleurstof naar water controleren.

Het is voldoende om te proberen een klein stukje doek in warm water met afwasmiddel te wassen. Als het water niet is geverfd, vormt het verwende uiterlijk van de waterprocedure geen bedreiging voor het product.

Witte jas kan niet altijd worden onderworpen aan extra bleken, het hangt af van de samenstelling van het materiaal. Het kan goed zijn voor een katoenproduct, een weefsel van viscose of polyester kan gemakkelijk geel worden en de vezels verliezen.

Het lichte product is ook snel vervuild, maar het kan niet worden gebruikt met bleekmiddel. Modieuze zwarte kleur van bovenkleding kan zijn intensiteit verliezen, diepte bij veelvuldig wassen, het is mogelijk dat het uiterlijk van een vreemde tint. Moet ophalen zwart wasmiddelwaardoor de kleur van het product langer blijft. Want felle kleuren hebben ook hun eigen reinigingsmiddelen die de levensduur van het product verlengen.

Reinigingsproducten

Alle waspoeders en vloeibare producten, gels worden gedifferentieerd naar doel. Het volstaat om vertrouwd te raken met de instructies van de fabrikant op de verpakking en om te verduidelijken voor welke kleding en materialen het bedoeld is, of het geschikt is voor machinaal wassen of alleen voor handen wassen. Gewoonlijk waarschuwt het woord "Automatisch" op de doos of de flacon onmiddellijk voor het doel van de inhoud voor het machineproces. Bij het wassen van bovenkleding hebben vloeibare producten, gels of fijne poeders de voorkeur, waarvan de sporen aan het einde van het proces niet op de stof achterblijven.

U kunt de conditioner gebruiken om te spoelen voor een betere verwijdering van restanten van het wasmiddel als dit niet aanwezig is in de samenstelling van de gebruikte gel (de zogenaamde 2 in 1).

Een programma kiezen

U moet eerst vertrouwd raken met de mogelijkheden van de thuiseenheid bij het wassen van delicate items als een jas. Moderne modellen hebben een groot aantal verschillende functies die ontworpen zijn om thuis wassen te vergemakkelijken. Het vinden van de juiste optie voor een bepaald geval zal niet moeilijk zijn. De meest bescheiden wasmachines hebben in de repertoire-modus "Handwas", een zacht proces voor delicate stoffen.

Van groot belang voor de kwaliteit van het resultaat is het temperatuurregime, dat in de regel is gekoppeld aan de wasmodus.

Natuurlijke en kunstmatige materialen van de vacht, het vulmiddel is vrij laag water temperatuur (maximaal 30-40 ° C.) Afhankelijk van de samenstelling van het product, kunt u kiezen voor "Synthetisch 40", "Katoen 40", sneldrogend "Mini 30", voor gemengde stoffen "Mix 30", "ECO Cotton 40", "Wool 40". Hogere temperaturen kunnen krimp en vervorming van het product, verkleuring en pellets veroorzaken. Er zijn modellen die wassen in koud water bieden. Dit is de beste modus voor producten gemaakt van wol, met kameelvulling. Er zijn speciale programma's voor het wassen van wollen en donzige producten., geven ze de bijbehorende pictogrammen aan - pictogrammen: "Wolwol" en "Veer".

Het is belangrijk om extra of herhaald spoelen in het wasproces te programmeren om het product uiteindelijk uit de resten van reinigingsmiddelen te laten ontsnappen en om daaropvolgende vlekken op de stof na drogen te voorkomen.

Voor het wassen van items die niet kunnen worden ingedrukt, moet het centrifugeproces in het programma worden uitgeschakeld of moet het aantal omwentelingen van de centrifuge tot een acceptabel worden verlaagd. In de modus "Handwas" is er meestal geen draaiing.

Stap voor stap instructies

Was de vacht goed in de wasmachine thuis en zorg voor een goed resultaat na een specifieke reeks stappen:

 • We bestuderen het etiket op de vacht, bepalen de mogelijkheid en de voorgestelde wasomstandigheden; we vergelijken het met de eerder bestudeerde mogelijkheden van een thuiswasmachine.
 • We legen de zakken van de jas, verwijderen (verwijderen of voorzichtig strippen) de vacht en grote metalen delen, bevestigen alle bestaande ritsen (en ook op de zakken), draaien het product binnenstebuiten.
 • Laad het item voorzichtig in de auto.
 • We sluiten de trommel, meten en laden het gekozen wasmiddel van tevoren in de juiste hoeveelheid.
 • Schakel de automatische machine in het netwerk in, draai de waterregelaar naar de werkpositie.
 • We stellen het wasprogramma in dat vooraf is gekozen op het bedieningspaneel van de machine ("Handwas" of materiaal + temperatuurmodus, "Extra spoelen", centrifugeersnelheid).
 • Druk op de knop waarmee het programma wordt gestart.
 • Aan het einde van een bepaald programma openen we de trommel; vacht, zorgvuldig af te nemen, onmiddellijk op de "kleerhanger" (hanger) of op de plaats in de badkamer voorbereid voor de uitstroming van overtollig water.
 • Wanneer overtollig water wordt afgevoerd, kan de vacht enigszins worden samengedrukt, niet draaien, om overtollig water te verwijderen en zachtjes recht te zetten zodat er geen plooien zijn.
 • De vacht wordt geplaatst om te drogen op een goed geventileerde plaats.

Hoe te drogen?

Onjuist drogen na het wassen kan het uiterlijk van de vacht negatief beïnvloeden, vervormen. Op plaatsen met plooien en plooien in het weefsel van het product kunnen kleurstofafzettingen ontstaan. Voor verticaal drogen, kunt u een kledinghanger ("hangers") van een geschikte maat gebruiken, zodat de schouders en de achterkant van de kleding niet uitrekken. Kan in horizontale positie gedroogd worden, uitspreiden en rechttrekken van de vacht in overeenstemming met de vorm van het product. We moeten het proces volgen en het omdraaien voor een gelijkmatige droging. In beide gevallen moet de plaats goed worden geventileerd, zodat het ding geen vreemde geuren absorbeert of geen muffe, beschimmelde geur krijgt.

Het is onmogelijk om de vacht van batterijen en andere verwarmingsapparaten in direct zonlicht te drogen: het kan bedekt zijn met vlekken, strepen, vouwen, soms uitbranden.

Vlekken verwijderen

Het is aan te raden de vlekken op het bovenkledingstuk te verwijderen voor het begin van de algemene wasbeurt. Ideaal om dit thuis te doen is mogelijk, als je geduld hebt. Het belangrijkste is om het moment van verwijdering niet uit te stellen: hoe verser de vlek, hoe gemakkelijker het is om het te verwijderen. Het zou leuk zijn om de aard van de plek te kennen. Als er onbedoeld bloed uit een toevallige wond op de kleding terechtkomt, moet u het eerst met veel water afwassen, in geen geval zeep gebruiken. Dan, met de daaropvolgende wassing met een reinigingsmiddel, zullen er geen sporen van bloedeiwitten overblijven.

Sporen van de schrijfpen zijn moeilijker te verwijderen, ze moeten worden voorbehandeld met waterstofperoxide of citroenzuuroplossing en proberen geen halo te verlaten.

Om dit te doen, wordt de verwerking met een wattenstaafje of wattenschijfje (of wattenstaafje) uitgevoerd van de omtrek naar het midden van de plek, nadat het gebied eromheen eerst met water is bevochtigd. Goed resultaat geeft het gebruik van conventionele haarspray.

Relatief verse vetvlekken worden verwijderd met een oplosmiddel (bijvoorbeeld benzine), het is niet erg als u overtollig vet eerst kunt verwijderen, besprenkelen met zout of zetmeel, of laten weken met een servet en een verwarmd strijkijzer. Modern betekent - vlekverwijderaars, gespecialiseerd (voor bepaalde vlekken) en universeel (voor elk type Vanish), zal helpen om het hoofd te bieden aan de taak niet slechter dan zelfgemaakte levenshacks van oma's raden. Je kunt ook proberen het probleem met stookolie op te lossen met behulp van home chemistry, als je geen medelijden hebt met de vacht. Toch is chemisch reinigen met de hulp van professionals veiliger.

Wat te doen als je niet kunt wassen?

Als de fabrikant van uw artikel categorisch in strijd is met waterprocedures in welke modus dan ook (zowel handmatig als geautomatiseerd), blijft het vertrouwen op chemisch reinigen. U kunt proberen de vacht met de hand op te frissen, met een borstel of spons, licht bevochtigd met schuim van de reinigingsoplossing, of gewoon naar de dichtstbijzijnde stomerij brengen en de favoriet aan de experts toevertrouwen.

De stomerij procedure is veel duurder dan thuis wassen, maar er is geen risico dat het product onherstelbaar wordt aangetast en verloren gaat.

Als chemisch reinigen helemaal niet betaalbaar is en de vacht niet te nieuw is, kunt u toch proberen een risico te nemen en zorgvuldig te wassen, ondanks de verbodsbepalingen van de fabrikant. Maar dit is volledig uw beslissing en al uw risico's. Wees voorbereid op de noodzaak van een nieuwe aankoop.

Strikte naleving van de aanbevelingen van een heel leger van specialisten: fabrikanten van bovenkleding, wasmachines, schoonmaakproducten - zullen eigendommen en financiën redden.

Hoe je goed je jas kunt verzorgen, zie de volgende video.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen