laarzen

Hoe kies je rijlaarzen?

Hoe kies je rijlaarzen?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
  1. Laarzen - de meest geschikte schoenen
  2. Hoe te kiezen
  3. Alternatief voor laarzen

Elke sport omvat een bepaald aantal attributen, inclusief uitrusting. Het heeft meestal specifieke functies, omdat het is ontworpen met inachtneming van de kenmerken van het sportproces en de taken die het moet uitvoeren.

Paardrijden onderscheidt zich door hoge risico's en traumatische risico's, dus de veiligheid van de ruiter is hier belangrijk, evenals het gezond houden van het paard. Hiervoor is het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan beschermende accessoires en in het bijzonder aan laarzen.

Laarzen - de meest geschikte schoenen

De benen zijn het deel van het menselijk lichaam dat een belangrijke rol speelt in paardensport. De enige steun voor de benen op hetzelfde moment zijn de beugels, en ze moeten worden bewaard om niet van het paard te vallen. Voor dit en in het algemeen, een comfortabele rit, is het belangrijk om de meest geschikte schoenen te kiezen. De ervaring van een duizendjarige geschiedenis van paardrijden heeft dat aangetoond laarzen zijn hier het meest geschikt voor.

Dit wordt verklaard door het feit dat laarzen met hoge schachten worden het best beschermd tegen dislocaties. En om het been te stoppen, op een paard te rijden, erop te klimmen of naar beneden te gaan, kun je heel gemakkelijk. Vooral als je net begint aan paardensport. Bovendien beschermen de laarzen traditioneel de voeten tegen vuil, waarvan de spray onvermijdelijk is.

En in een moerassig of gewoon regenachtig gebied met veel plassen, moet de rijder mogelijk naar de grond gaan waar het erg vies of nat is.

Het is echter mogelijk om te kiezen voor schoenen die de tops niet bedekken. Over het algemeen is dit niet verboden, maar het is de moeite waard om de voor- en nadelen of de voorraad op legging te wegen, als een bijna volwaardig alternatief voor laarzen. Ze beschermen niet tegen plassen, maar kunnen voorkomen dat de voeten tegen beugels wrijven. En die en anderen hebben daarom geen significante verschillen in leeftijd of geslachtsgroep dames- en herenlaarzen verschillen zelden van elkaar.

Hoe te kiezen

Het rijt we zijn het uiterlijk van hakken op schoenen verschuldigd. Aanvankelijk dienden ze om de beugels onder de voet te houden.

Nu is het niet minder relevant, dus professionele paardensportlaarzen hebben meestal een kleine hak.

Als een budgetoptie van hetzelfde plan kunt u normale leren of rubberen laarzen meenemen. Dit is echter niet geschikt voor. Rijlaarzen moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • brede hielen;
  • hakhoogte - niet meer dan 2 cm;
  • bootleg tot knie;
  • geen bliksem.

Paardrijden absoluut moeten hakken of zelfs alleen hoge hakken vergeten. Het lijkt misschien dat hoe hoger de hiel, hoe gemakkelijker het is om in de stijgbeugels te blijven, maar dat is het niet. De lange hak kan de lading niet weerstaan ​​en breken, ook al is deze niet erg dun. Bovendien, als dit tijdens de rit gebeurt, kunt u gewond raken door het feit dat de voet scherp naar voren springt en tegelijkertijd het risico bestaat om helemaal te vallen.

Bovendien is het bij lange hielen erg lastig om van een paard te klimmen en te dalen, en scherpe noppen kunnen een paard verwonden.

Verplichte laarzen mogen de knieën niet sluiten. Rijden is een bijna constante positie van de benen gebogen op de knieën. Te hoge laarzen interfereren gegarandeerd met het rijden. De uitzondering is een vrij zacht en flexibel materiaal of een open hiel van de bovenkant van de schoen, maar het is moeilijk om dergelijke modellen te vinden en meestal wordt dit door niets gerechtvaardigd. Historische cavalerielaarzen verschillen qua design van moderne vrouwen - ze openen gewoon de achterkant van de knie (bijvoorbeeld Russisch), of het bovenste gedeelte is veel breder en vrijer dan de rest (Spaans).

Laarzen op de open slang passen hier categorisch niet in. Elke bliksem is een risico om op beugels te komen of om een ​​dier te verwonden, vooral als u nog niet vertrouwd bent met paardrijden. Maar het model van laarzen, waar de ritssluiting is afgesloten met een speciale klep - de oplossing is zeer geschikt. Professionele laarzen zijn meestal uitgerust met een dergelijke klep met klittenband of knopen (de laatste is betrouwbaarder), en u moet hierop focussen.

Dagelijkse modellen waarbij de klep op geen enkele manier is gefixeerd, houden het risico in dat de rits wordt geopend en de rijder of het paard letsel wordt toegebracht.

Alternatief voor laarzen

Zoals hierboven vermeld, als je dat wilt, kun je het doen zonder laarzen, maar hier moet je dezelfde principes en veiligheidsmaatregelen volgen. Hieruit is direct afhankelijk van het leven en de gezondheid van zowel uw paard als uw paard.

laarzen

Als laarzen met veter niet erg handig zijn, omdat ze lang gedragen en verwijderd zijn, dan is bij veterlaarzen gewoon veters verplicht. Het is de moeite waard hier te verduidelijken De bergbeklimmingsversie met haken past helemaal niet, omdat deze metalen onderdelen zich kunnen vastklampen en gewond kunnen raken.

Maar de gebruikelijke wandelschoenen - redelijk comfortabel en budgetoptie. Ze komen binnen, ook van waterdichte materialen, wat erg handig is in een vochtig klimaat en off-road. Voor het koude seizoen is het de moeite waard om een ​​wintermodel in te slaan met isolatie.

leggings

Soms worden leggings 'rijschoenen' genoemd, maar dit is niet waar. Gaiters is een universele naam voor de armen en benen, die zijn ontworpen om hen te beschermen tegen externe factoren (handmatige leggings voor paardrijden zijn niet relevant als u niet van plan bent om het te combineren met boogschieten). Ze zijn eenvoudiger dan schoenen, passen op jouw maat of passen eronder, en een brede selectie omvat verschillende modellen, inclusief kinderen.

Beenkappen voor paardensport zijn meestal gemaakt van leer of een zeer dichte stof (bijvoorbeeld suède). Dit is nodig zodat ze een volledige vervanging van de hoge bootleg kunnen zijn. Ze moeten ook het been houden, dat tijdens de rit gemakkelijk kan pesten of verdraaien.

Over het algemeen zijn leggings die zijn gebundeld met schoenen meestal goedkoper dan laarzen, dus ze kunnen een goed alternatief zijn.

Bekijk rijlaarzen in de volgende video.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen