echtscheiding

Hoe overleef je een scheiding?

Hoe overleef je een scheiding?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Psychologische stadia van herstel
 2. Hoe overleef je een echtscheidingsvrouw?
 3. Hoe een man te herstellen?
 4. Hoe een depressie te overwinnen?
 5. Wat is beter om niet te doen?
 6. Leven na echtscheiding
 7. Tips van de psycholoog

Echtscheiding is altijd een moeilijke, traumatische situatie. Zowel vrouwen als mannen ervaren de desintegratie van de familie is behoorlijk pijnlijk. Natuurlijk hangt veel af van hoe belangrijk de relatie was voor partners, die de scheiding begonnen, welke gebeurtenissen voorafgingen aan de beslissing om te scheiden.

De psychologie van echtscheiding doet in veel opzichten denken aan de psychologie van verlies, verlies. En de toestand van een persoon zal veranderen volgens een bepaalde psychologische volgorde. Het overleven van een scheiding zal gemakkelijker zijn als je precies weet hoe je je emotionele toestand kunt verlichten.

Psychologische stadia van herstel

Echtscheiding verandert iemands leven, dus zijn psychische toestand wordt beoordeeld aan de hand van criteria die van toepassing zijn op mensen die een geliefde hebben verloren door tragedie, overlijden of ziekte. De psychologie van verlies is om verschillende redenen volledig van toepassing op de voormalige echtgenoten:

 • er is een intern "vacuüm";
 • veranderend tempo en ritme van het leven;
 • de dagelijkse routine en gebruikelijke handelingen veranderen;
 • zelfmedelijden verschijnt.

Na het opbreken veranderen de zaken voor beide partners. Het is moeilijk om het te accepteren vanwege angst, gebrek aan kennis, niet-vanzelfsprekendheid van de nabije toekomst. De belangrijkste vraag is wat er vervolgens zal gebeuren.

Ongeacht de redenen die hebben geleid tot de beëindiging van de huwelijksrelatie, doorloopt een persoon verschillende stadia van aanpassing aan nieuwe omstandigheden. Als de scheiding pijn, verdriet veroorzaakt, zullen er verschillende fasen van herstel zijn. Geef ze achter elkaar een voor een, achter elkaar.

 • Totale ontkenning. Een persoon gelooft niet dat wat er gebeurt een realiteit is. Alles lijkt niet met hem te gebeuren, maar met iemand anders, als in een droom, niet in werkelijkheid. De staat ligt dicht bij het schokmechanisme - de realiteit kan niet worden waargenomen zoals ze is. Schok die je gewoon moet verdragen.
 • Het doet pijn en eng. Deze fase, wanneer de shock, die diende als verdoving, zich terugtrekt. Het probleem en de situatie vallen allemaal onder het gewicht. De pijn wordt gevoeld, zelfs op fysiek niveau - iemand heeft pijn in de borstkas, een hoofd splijt, en bij sommige mensen worden de oude ziektes acuter en verschijnen gewrichts-, spier- en somatische pijnen. In dit stadium ziet een persoon de toekomst niet, weet hij niet waar hij heen moet gaan, wat hij moet doen en dit geeft aanleiding tot primitieve angst. Gelukkig duurt dit pijnlijke podium meestal niet zo lang en transformeren de zintuigen in iets anders.
 • Woede en haat. Dit is een onplezierige, zelfs vervelende, maar onvermijdelijke transformatie. Pijn en angst veranderen in woede. Er is een belediging, nauw verweven met woede en soms met haat. In dit stadium kun je ziek worden, gaan liggen met hoge koorts, longontsteking, acute ontstekingsziekte van elk orgaan, als de haat te sterk is.
 • Vergeving en hoop. De persoon vergeeft gedeeltelijk en rechtvaardigt de partner, vindt redelijke verklaringen van zijn positie. De woede gaat over, maar er is een gevoel van schuld en hoop - hij komt plotseling terug, betreurt zijn beslissing. Het ergste dat je in dit stadium kunt doen, is om te gaan zoeken naar ontmoetingen met je voormalige huwelijkspartner. Het is moeilijk om een ​​persoon te stoppen: hij wordt geïnspireerd door het vooruitzicht om in één klap pijn en verdriet kwijt te raken, simpelweg door de huwelijksrelatie te herstellen. Iemand verliest zelfkritiek, zelfbeheersing, wordt inventief en erg energiek.

In deze fase rennen velen naar waarzeggers en goochelaars, beginnen ze naar de kerk te gaan en zetten ze kaarsen neer voor hereniging met een voormalige partner. In de meeste gevallen werkt deze aanpak niet. En de persoon gaat naar de volgende fase.

 • Depressie, achteruitgang. Dit is een volledig natuurlijke toestand na emotionele activiteit en het werk dat in de vorige fase is gedaan. Er is een recessie, een persoon voelt zich in de afgrond van eenzaamheid, voelt zich een verliezer, overbodig, schuldig aan alles. De klassieke symptomen van een depressieve stoornis zijn waarneembaar: je hebt geen zin om te eten, op te staan ​​en naar je werk te gaan, terwijl er geen behoefte is om iemand te ontmoeten, doelen, ambities en blijdschap ontbreken. Na het laagste punt van de val in de emotionele piek bereikt te hebben, bevriest de persoon, bevriest hij en begint langzaam te klimmen - de volgende fase begint.
 • Introspectie. Op weg naar boven vanuit de put ziet iemand eruit alsof hij zichzelf vanaf de zijkant bekijkt - zo begint hij de werkelijkheid te zien zoals die is. Boos op haar is niet langer kracht, pijn is afgestompt, boosheid is niet meer. Wel, als er geen belediging is, maar vaker is het nog steeds aanwezig binnen, verborgen en vermomd. In dit stadium is de mogelijkheid om de toekomst te plannen inbegrepen. Een persoon kan afstand nemen van wrok, angst, en al manieren vinden om zijn leven verder te regelen: hij kiest wat te doen, verandert zijn hobby, maakt nieuwe vrienden, begint de wereld in te gaan, maar is erg angstig en op zijn hoede, riskeert op elk moment opnieuw "de hoogte verliezen , Word depressief en begin weer te stijgen.
 • Acceptatie. Deze fase is definitief. De persoon aanvaardt en begrijpt volledig de voldane omstandigheid. Hij voelt geen boosheid en woede, neemt afscheid van de belediging, hij herstelt bijna zijn gewonde ijdelheid, hij had plannen, hoopt op persoonlijk geluk, zelfrealisatie.

Herstellen en herstellen, de ziel van levenslange verwondingen niet verlaten, zal alleen maar een systematische ervaring van elke fase helpen. Bij elk van hen zullen mensen elkaar ontmoeten die je zullen overtuigen om overal op te "spugen", op te vrolijken en ten volle te leven. Maar het is belangrijk om alles te ervaren, zonder uitzondering. Nieuwe relaties moeten niet van start gaan voordat deze het stadium van volledige acceptatie heeft bereikt, om geen nieuwe grote fout te maken.

Alle belangrijke beslissingen die op een bepaald moment of tijdens het herstel moeten worden genomen, zullen worden gedicteerd en alleen worden veroorzaakt door de gevoelens die kenmerkend zijn voor de fase. Als een persoon in het stadium van woede is, dan zal de nieuwe relatie of acties tegenover de voormalige partner agressie, haat en wraak zijn. Als hij zich in het stadium van depressie bevindt, zullen alle beslissingen een poging zijn om eenzaamheid te sussen, maar ze zullen geen resultaten opleveren, omdat de eenzaamheid nog steeds binnen is.

Alleen volledige acceptatie en vergeving zorgen ervoor dat iemand de donkere periode van zijn leven achter zich heeft gelaten. De mens is klaar om van het verleden af ​​te komen en verder te gaan.

Hoe overleef je een echtscheidingsvrouw?

Vrouwen gaan meestal langer uit van een emotionele crisis dan mannen. Dit komt door de eigenaardigheden van de psyche van het schone geslacht. Scheiding is voor hen een grote stress, omdat ze meer belang hechten aan relaties dan aan mannen. Elke fase van herstel kan enorm worden uitgerekt als de vrouw cholerisch of melancholisch is. Verlies je hart niet en het zal moeilijk zijn om het op sommige plaatsen te vermijden.

Het moeilijkst voor vrouwen zijn stadia zoals hoop en depressie. Tijdens stormachtige activiteit is een vrouw in staat tot enige onzin, waarover ze dan absoluut zal spijten. In het stadium van depressie en achteruitgang is het belangrijk om te overleven, dat wil zeggen jezelf dwingen om te eten, naar de douche te gaan en te werken.

Compliceren van de situatie kan een schuldgevoel zijn - vrouwen kwellen zichzelf vaak zelfs voor wat ze niet hebben gepleegd. Dit wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van onvoltooide gevoelens voor de voormalige echtgenote, want als de liefde nog niet voorbij is, is het moeilijker om elk stadium van herstel te accepteren.Een vrouw kan de scheiding pijnloos overleven alleen als zij het was die het initiatief nam, en zij ging niet naar de 'leegte', maar naar een specifieke man, die nu voor haar is en voor de hele wereld.

Er zijn ook nuances in de omstandigheden van een echtscheiding.

 • Na verraad. Echtscheiding na overspel echtgenoot is benadeeld. Een vrouw wordt overweldigd door verontwaardiging: ze hebben haar verraden, hebben onrechtvaardig met haar afgerekend. Verraad wordt beschouwd als een verraad. De psychologische praktijken van vergeving, waarvan er nogal wat zijn, zullen helpen om de periode na een scheiding te overleven. Het is belangrijk om de ex-man te vergeven, zijn overtreding los te laten. Na de adoptiefase moet je kalmeren en beginnen met het regelen van je eigen leven.
 • Met een baby. Afscheid nemen van de aanwezigheid van echtgenoten van kinderen is altijd moeilijker voor de vrouw, omdat het een enorme last is die de verantwoordelijkheid voor de toekomst van de baby verliest. Er is een openbaar dogma dat stelt dat een kind zowel een moeder als een vader nodig heeft. Maar er is geen biologische behoefte aan een vader, wat duidelijk blijkt uit de natuur, waarin zeer weinig mannelijke zoogdieren na zijn geboorte dicht bij de nakomelingen blijven. Een vrouw met een klein kind na een scheiding, het is belangrijk om niet alleen te leren om alleen te leven (om te doen zonder een man in het dagelijks leven), maar ook om te leven zonder naar anderen te kijken. Als er een kind is, wordt de vrouw niet langer als eenzaam beschouwd. Kinderen helpen het vaak gemakkelijker om een ​​scheiding te overleven, omdat ze door hun behoeften en activiteiten worden afgeleid, een vrouw soepeler in moeilijke fasen van herstel van verlies ervaart.

Het is belangrijk om te weten dat het onmogelijk is om een ​​echtgenoot te vergeten zoals sommige dames willen. Een vrouw zal zich deze persoon haar hele leven herinneren, omdat hij deel uitmaakt van haar persoonlijke geschiedenis en biografie. Daarom is het, na acceptatie, de moeite waard om opties voor samenwerking met de eerste te overwegen, vooral als er een kind is. Mislukkende echtgenoten zijn soms uitstekende partners in de kwesties van ouderschap en het bedrijfsleven.

Hoe een man te herstellen?

Kenmerken van de psyche van mannen zijn minder obsessie met gevoelens en emoties en een grotere concentratie op hun eigen toekomst. Het moeilijkst voor mannen zijn de stadia van shock en pijn.

De eerste en tweede fase van het verlaten van de situatie voor hen zijn met zorg, vlucht naar alcohol, drugs. Het is belangrijk om dit in de beginfase te vermijden - dan zullen de fasen gemakkelijker en zachter verlopen. Denk niet aan zijn vrouw, als de scheiding plaatsvond op haar initiatief, zal het niet werken. Je hoeft alleen maar je gedachten te beheersen en ze in een positieve richting te sturen.

Na een scheiding zoekt een man ijverig naar zijn plek in het leven, overschat het waardesysteem, analyseert en "somt" zijn mislukte gezinsleven op. Mannelijk geslacht wordt zelden gekenmerkt door samoedisme - ze zijn enthousiaster over de stadia van woede en irritatie, omdat ze van nature agressiever zijn. Ze kunnen de vrouw gemakkelijker de schuld geven.

De zoektocht naar een nieuwe liefde, waarvan sommigen al vallen na het loslaten van woede, geeft meestal geen verlichting. Intrige en casual partners - de optie van wraak, maar de ziel hiervan zal niet eenvoudiger worden. Een man zal worden geholpen om te gaan met een persoonlijk dramawerk en een nieuwe hobby, communicatie met vrienden, maar op geen enkele manier zal het verdwijnen.

Om met de ex-vrouw te onderhandelen over de kinderen, zou deelname aan hun leven pas na het stadium van acceptatie en vergeving mogen plaatsvinden.

Hoe een depressie te overwinnen?

Zal het stadium van recessie en depressie pathologisch zijn, hangt af van de individuele kenmerken van de persoon. Kwetsbare, infantiele, afhankelijke mensen, voor wie het voortbestaan ​​van een gezin buitengewoon belangrijk is, kunnen wel eens patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis worden als ze er niet in slagen zich samen te trekken en het hoofd te bieden aan een depressieve toestand. Houders van een sterkere psyche overwinnen meestal een periode met minder verliezen.

Als depressie alleen als een reactie op het verlies optreedt, praten experts over psychogene depressie. Ze heeft geen medicijnen nodig, maar alleen als het niet meer dan twee weken duurt.Als de toestand vertraagd is, is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen - de risico's van het missen van een moment waarop een acute aandoening chronisch wordt zijn hoog.

Als er voorwaarden zijn voor mentale afwijkingen, waarover iemand meestal niets weet, kan depressie zich ontwikkelen met significante veranderingen in hormonale niveaus, letsels van hersenstructuren. Deze aandoening wordt endogeen genoemd. Het heeft medische aandacht nodig.

Depressie ontwikkelt zich vaak bij vrouwen, maar het is moeilijker te behandelen bij mannen. De mannelijke natuur staat geen huilen toe, het uiten van emoties. Mannen zijn terughoudender, dus 'drijven' ze hun gevoelens en wrok zo diep vanbinnen dat alleen een gekwalificeerde psychotherapeut ze eruit kan halen. Mannen ontkennen vaak de aanwezigheid van een depressie, verwijzen naar een slecht humeur, vermoeidheid. Ze ontwikkelen zich vaak tot een chronische geestesziekte.

Alleen al uit een depressie komen is vaak onmogelijk - een vrouw en een man hebben de steun nodig van een goede vriend, vriendin, familielid. Je kunt je niet terugtrekken in jezelf en je communicatie met de wereld beperken, je kunt niet zwijgen - het is belangrijk om je gevoelens te vertellen aan de "helper" - de luisteraar. Spreken zal helpen om snel tot het stadium van acceptatie te komen, de genoemde angsten zijn niet zo groot, en wrok door de spraak spreekt en vertrekt.

In het stadium van depressie is het belangrijk om je leven zo veel mogelijk te plannen: elk uur moet worden gepland. Werken, lezen, wandelen met de hond, lesgeven met het kind, naar de winkel gaan - je moet alles tot in het kleinste detail plannen. Het maakt niet uit hoeveel je wilt spijt van jezelf en langer in bed blijven huilen en op een bepaald moment kijken, je moet jezelf op tijd opvoeden, je wassen, klaar maken voor je werk.

Schend je plan niet, wat er ook gebeurt. Dit is belangrijk voor het creëren van een ruimte waar alles duidelijk en voorspelbaar is en een paar stappen voorwaarts. Dit is precies wat een persoon met een depressieve stoornis mist.

Hoe meer gevallen iemand heeft, des te minder tijd zal er worden gelaten voor negatieve gedachten. Als u uzelf helemaal niet kunt dwingen om iets te doen en deze toestand langer dan twee weken heeft geduurd, moet u contact opnemen met een psychotherapeut of een psychiater om adequate therapie voor te schrijven.

Om een ​​depressie te overwinnen, is het belangrijk dat iemand leert zichzelf te waarderen, lief te hebben en te respecteren. Allereerst moet je zelfmedelijden opgeven. Als je kunt, moet je een vakantie nemen en naar de zee, de zon, de bergen gaan of op bezoek gaan.

Wat is beter om niet te doen?

Het antwoord op deze vraag kan door verschillende regels worden geformuleerd dat het voor gescheiden echtgenoten wenselijk is om op een prominente plaats te drukken en op te hangen.

 • Noch vrouwen noch mannen na een scheiding mogen de berg niet vullen met alcoholische dranken. Ze geven tijdelijk de illusie van opluchting, maar terwijl de persoon onder invloed is, verwerkt de psyche geen informatie over echtscheiding, er is geen vooruitgang van fase naar fase. Alcohol is dus niet alleen de juiste manier om alcoholisme te krijgen, maar ook om je lijden te verlengen, ze ondraaglijk te maken. Verdovende stoffen werken op dezelfde manier.
 • Sta jezelf en anderen niet toe om zelf spijt te hebben. "The poor guy" en "luckless" - dit gaat niet over jou. Medelijden met je eigen of andermans dossier is een zekere manier om in een zwarte en hopeloze depressie terecht te komen.

Voor elke zielige gedachte over uw persoon, moet u onmiddellijk een motiverend idee selecteren. We moeten proberen om de acties vreugde te brengen voor anderen. Zo'n benadering zal helpen om het gevoel van eigenwaarde terug te winnen.

 • Scheld niet over de voormalige partner en verspreid negatieve informatie over hem. Dit geldt met name voor de intieme aspecten van het persoonlijke leven, enkele geheimen die de ex-echtgenoot of ex-vrouw graag geheim wil houden. De belediging zal één keer voorbij gaan en de volledige acceptatie zal komen. Maar de reputatie zal worden aangetast door onaangename verklaringen over de partner, en met de eerste zal het moeilijk zijn om in de toekomst partnerschappen op te bouwen. Respect verdient beide, ongeacht de redenen voor de scheiding.
 • Je hoeft niet vernederd te worden, je moet niet proberen om tegen elke prijs een partner terug te sturen. Ongeveer 15% van de paren na een scheiding na enige tijd convergeert weer. Maar het is het niet waard om op iets dergelijks te hopen, en nog meer, je moet niet de voormalige (voormalige) achtervolgen, hem (haar) 300 berichten per dag sturen, ook 's nachts.

Het is niet nodig om een ​​"serieus gesprek" te eisen, belofte om gewicht te verliezen, mooier, alles te doen wat hij of zij nodig heeft. Een persoon heeft het recht om zichzelf te zijn, en niet degenen die de ander wil zien. Noodzaak om respect voor jezelf te behouden.

Leven na echtscheiding

Bij vrouwen, volgens statistieken, duurt de uittreding na de scheiding 1 tot 2 jaar. Mannen gaan de ervaringen aan en besluiten eerder opnieuw te gaan leven: na zes maanden of iets meer. De gevolgen van een scheiding zijn meestal zelden negatief. Als de relatie pijnlijk was, pathologisch, dan is echtscheiding goed. Het blijft alleen om een ​​beetje te wachten, het te beseffen en door te leven.

Pas je privéleven aan nadat een echtscheiding meestal binnen 2-3 jaar mogelijk is. Volgens de statistieken komt tot 75% van de vrouwen van 20 tot 30 jaar opnieuw in het huwelijk of in een burgerrelatie, tot 52% van de vrouwen in de leeftijd van 30 tot 40 jaar en zelfs tot 20% van de vrouwen van 40 jaar en ouder. Er is meer vraag naar mannen - tot 95% van de gescheiden mannen creëert nieuwe gezinnen, ongeacht hun leeftijd.

Het belangrijkste is om niet bang te zijn voor eenzaamheid, niet om jezelf de schuld te geven en geen beledigingen te doen tegen je ex-partner. Het regelen van je leven is altijd gemakkelijker voor degenen die gemakkelijk en positief denken.

Tips van de psycholoog

Psychologen worden geadviseerd om na een scheiding tijd te nemen, niet als een periode van catastrofe en ineenstorting, maar als het begin van nieuwe kansen die eerder ontoegankelijk waren, onuitvoerbaar. Nu zijn alle horizonnen open - je kunt eender welke kiezen en naar het doel gaan.

Het huwelijk is een belangrijk onderdeel van iemands leven. Maar tenslotte is niet al het leven vriendschap. Er zijn doelen, creativiteit en professionele prestaties, reizen en gezelligheid, kinderen en de vreugde om ze te zien groeien. Velen leven een gelukkig en bevredigend leven zonder huwelijk. Als je dit begrepen hebt, zal het gemakkelijker zijn om een ​​scheiding te accepteren met de gedachte dat het leven nog niet voorbij is.

Leeftijd mag geen stressfactor zijn - na 40 jaar en na 50 geeft een echtscheiding, hoewel pijnlijk, na 25 jaar dezelfde voordelen als een echtscheiding. Het belangrijkste is - wees niet bang om te leven en geef jezelf niet de schuld.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen