overtreding

Belediging: wat is, typen en manieren van vergeving

Belediging: wat is, typen en manieren van vergeving

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Wat is het?
 2. types
 3. Oorzaken en symptomen
 4. Hoe te vergeven?
 5. Hoe te leren om niet beledigd te zijn?

Wrok is een complex gevoel dat elke persoon ervaart. Grieven bemoeilijken het leven aanzienlijk en hebben een negatieve invloed op de gezondheid, omdat op psychosomatisch niveau, sterke grieven vaak ernstige ziekten veroorzaken. In dit artikel zullen we je vertellen hoe en waarom mensen beledigd zijn, welke beledigingen er zijn en hoe ze ermee om moeten gaan.

Wat is het?

Wrok is een oud en zeer sterk gevoel, dat inherent is aan ons, bijna vanaf de geboorte tot de ouderdom. Een misdrijf in de psychologie wordt de ontoereikende (negatieve) reactie van een persoon op gebeurtenissen genoemd, relaties die hij als oneerlijk beschouwt, aanstootgevend. Emoties ervaren door een gefrustreerde, beledigde persoon, die hij onterecht beledigd acht, hebben altijd een negatief emotioneel karakter. Als verdriet licht (creatief) of donker (verlangen) is, dan heeft het vergrijp altijd alleen een negatieve, pijnlijke emotionele achtergrond, wat vooral degenen pijn doet die dit destructieve gevoel ervaren.

Als je het misdrijf zorgvuldig bestudeert, het in componenten ontbindt, wordt het duidelijk dat het uit woede bestaat door de daden van iemand, boosheid jegens de overtreder en medelijden met haar eigen persoon. Meestal voelen mensen de sterkste afkeer wanneer er onder de omstandigheden niets veranderd kan worden. Dit is het belangrijkste verschil tussen bittere wrok en de gebruikelijke klacht of verwijt, die door een persoon worden gebruikt om een ​​ander ertoe te brengen iets in een situatie te veranderen.

Wrok is zeer nauw verbonden met een dergelijk concept als gerechtigheid. Het is gemakkelijk om een ​​persoon pijn te doen die een verhoogd gevoel van rechtvaardigheid heeft. Negatieve gevoelens ontwikkelen zich wanneer een persoon gelooft dat ze hem oneerlijk worden behandeld, zijn rechten worden geschonden, hem van iets beroofd worden. Als alles eerlijk is gebeurd, vanuit het gezichtspunt van een persoon, dan is er niets beledigend aan - men kan alleen boos zijn.

Is de overtreding normaal, kan het voor een persoon als natuurlijk worden beschouwd? Het is beslist moeilijk om deze vraag te beantwoorden, omdat het een ernstige slag toebrengt aan de psyche en de gezondheidstoestand. Vanuit dit oogpunt kan het niet als natuurlijk worden beschouwd. Deze versie wordt bevestigd door het feit dat niemand met wrok wordt geboren. De pasgeborene kan niet worden beledigd - bewust of onbewust. Het kan fysieke pijn veroorzaken, hem bang maken, maar de pasgeborene weet gewoon niet hoe beledigd te worden. Baby's hebben het begin van aangeboren woede, wrok voor hen is te gecompliceerd.

Kinderen maken meestal de eerste "successen" in het begrijpen van de wetenschap om zich beledigd te voelen door 1-1,5 jaar oud, in eerste instantie door het simpelweg te kopiëren van volwassenen of leeftijdsgenoten. Dan verbetert het kind alleen dit destructieve vermogen, sommige slagen erin om goed te manipuleren met zijn ouders en andere volwassenen. Kinderen worden volgens de adolescentie meesters op het gebied van misdrijven.

Op elke leeftijd is het mechanisme van beledigingontwikkeling heel eenvoudig en als je het begrijpt, kun je gemakkelijk leren omgaan met dit negatieve gevoel zonder veel schade aan jezelf toe te brengen. Het starten van een wrok geeft de discrepantie tussen onze verwachtingen en de realiteit: van een persoon verwachtten we iets een, maar kreeg het tegenovergestelde. Alle overtreding kan eenvoudig in vier mentale interne operaties worden gestopt:

 • eerst bouwen we onze verwachting op (we presenteren hoe alles zou moeten zijn, hoe we zullen worden, hoe we zullen worden behandeld);
 • dan observeren we voor enige tijd de realiteit (hoe alles in de werkelijkheid gebeurt, wat ons wordt aangeboden, hoe we worden behandeld);
 • mentaal vergelijken we onze verwachtingen met de realiteit, vergelijken we, vinden we verschillen;
 • we nemen een bewuste beslissing over de reactie (we nemen aanstoot, in de overtuiging dat de discrepantie oneerlijk is).

Waarom moet je deze stadia kennen? Om te begrijpen waar onze klacht uit bestaat, om er vanaf te komen. Per slot van rekening kan een persoon alles veranderen: om te stoppen met het opbouwen van verwachtingen of de realiteit accepteren zonder een vergelijkingsoperatie met zijn verwachtingen en plannen.

types

Beledigingen zijn anders. Ze zijn verenigd door één ding - dit gevoel komt uit de kindertijd. Dat is de reden waarom een ​​extreem gevoelige volwassene vaak wordt verteld dat hij zich als een kind gedraagt. Niettemin onderscheiden psychologen verschillende soorten beledigingen. In de eerste plaats - demonstratieve en verborgen beledigingen. Dit is een manier om de wereld te informeren over hun beslissing: sommigen zijn beledigd zodat het voor iedereen duidelijk is (uitdagend), anderen dienen de geest niet, maar ze redden de belediging in de ziel, verbergen het, koesteren en zorgen. Het tweede type is het gevaarlijkst, wat meestal leidt tot ziekten zoals oncologie, ernstige systemische auto-immuunziekten. Interne grieven interfereren met normaal leven, bouwen aan gezonde relaties.

Yuri Burlan, een bekende psycholoog en meester in systeemvectorpsychologie, stelde een zeer eenvoudige en tegelijkertijd gedetailleerde classificatie van soorten overtredingen voor:

 • per persoon;
 • op een groep mensen;
 • op de wereld (leven);
 • op hogere machten (God, het lot, de voorzienigheid) en mezelf.

Bij de eerste en tweede soorten beledigingen waren alle zintuigen betrokken. Een persoon kan door een andere persoon gekwetst worden met een woord, een blik, een daad. Er is een zeer duidelijke inconsistentie van verwachtingen en realiteit. Wrok bij een groep mensen - ambitieuzer. Individuen kunnen worden beledigd door een of andere religieuze, nationale groep, professional of geslacht (een man die beledigd is door alle vrouwen, een vrouw die zich bitter beledigd voelt door alle vertegenwoordigers van de sterkere seks).

Meestal is een dergelijke overtreding gebaseerd op persoonlijke ervaring van een overtreding van een bepaalde persoon uit een dergelijke groep, waardoor het beledigde begint te generaliseren, zijn gevoelens overdraagt ​​aan andere leden van de groep die in feite niet zo'n houding opwekten. Dergelijke overtredingen maken het moeilijk voor een persoon om in contact te komen met de maatschappij, met specifieke mensen.

Laster tegen het leven, de wereld is een zeer harde soort belediging. Zo iemand is helemaal beledigd. Hij weigert de wereld adequaat te accepteren. Dientengevolge, draait zijn woede vaak zonder duidelijke reden naar alles wat zijn handen bereiken: een kat of een nieuwe schommeling van het kind geïnstalleerd in de tuin, een onbeschaamde persoon die probeerde naar de dokter te komen zonder in de rij te hoeven wachten. We hebben alleen een reden nodig om wraak te nemen op de wereld, te slaan, te breken, te vernietigen. In het lichaam van dergelijke mensen komen ook destructieve processen voor.

Maar het moeilijkste type wordt als het laatste type beschouwd - een belediging voor een hogere macht. Het is voorwaardelijk verdeeld in twee ondersoorten: een belediging voor God rechtstreeks vanwege het feit dat "het aan anderen wordt gegeven, maar het is mij niet goed gegeven", en een belediging voor zichzelf. Zulke mensen zijn bijna altijd in een slecht humeur, ze zeggen vaak dat de hogere krachten oneerlijk tegen ze zijn, ze hebben meestal moeite met het beoefenen van tenminste een soort van religie. Degenen die zichzelf beledigd voelen zijn echte "Samoyeds", ze lanceren in feite interne onbewuste processen van zelfvernietiging. Vanaf hier - zware diagnoses met een onverklaarde medische reden, voortdurende problemen, die zowel binnenlands als noodlottig kunnen zijn.

Psychologen geloven dat iedereen wordt gegeven wat hij in deze wereld uitstraalt. Als dit een stroom van woede is, zelfmedelijden, dan is het niet nodig om op het offensief van de "heldere band" te rekenen.

Oorzaken en symptomen

Er wordt aangenomen dat de overtreding plaatsvindt om verschillende veelvoorkomende redenen.

 • Verlangen om te manipuleren (een bewuste beslissing van een persoon om beledigd te zijn, en demonstratief, uiteraard, om het gewenste van een ander te bereiken). Dit wordt vaak gedaan door kinderen van wie de moeder weigert een stuk speelgoed te kopen of een wandeling in de tuin te laten maken, zoals meisjes of vrouwen die een partner of echtgenoot willen maken om hun beslissing of gedrag te veranderen om te doen wat ze nodig hebben. Dus soms handelen mensen, maar de vertegenwoordigers van het sterkere geslacht, dergelijke oorzaken van belediging komen minder vaak voor dan anderen. De uitzondering zijn gepensioneerden. Op hoge leeftijd, de wens om de aandacht op jezelf te vestigen, om anderen te laten doen wat een oudere persoon nodig heeft, wordt vaak uitgedrukt door demonstratieve wrok.
 • Onvermogen om te vergeven (de meest voorkomende reden). Dit is ook een manipulatie, alleen onbewust, onwetend. Als je de beledigde oprecht vraagt ​​waarom hij beledigd was en waarom hij deze overtreding nodig had, is het onwaarschijnlijk dat hij deze vragen voor zichzelf kan beantwoorden, omdat hij zich niet bewust is van wat er gebeurt. Hij zou zelf graag een onaangename afzetting in zijn ziel kwijt raken, maar hij weet niet hoe hij mentaal voortdurend terugkeert naar negatieve ervaringen.
 • Onwil om met de realiteit om te gaan (bedrogen verwachtingen). Natuurlijk heeft iedereen gehoord dat niemand verplicht is aan iemand, niemand is verplicht zich te schikken naar de ideeën van iemand anders, maar heel vaak hopen we dat vrienden zelf hulp zullen bieden, ze hoeven geen verzoeken te doen dat de echtgenoot dat zal raden hij moet doen in een bepaalde situatie.

Mensen kunnen onze gedachten niet lezen, ze kunnen een andere mening hebben over een of andere account en daarom handelen ze niet zoals we verwachten, en dit wordt de reden voor wrevel.

Symptomen van wrok hangen af ​​van of het expliciet of verborgen is. Beledigd, verandert hij nadrukkelijk zijn gezichtsuitdrukking, hij kan "pruilen", zich afwenden, weigeren om het gesprek voort te zetten. Met al zijn uiterlijk laat hij zien dat hij overweldigd is door verontwaardiging, verontwaardiging, woede, dat zijn beste gevoelens "vertrapt", "ruzie maakten". Tegelijkertijd gaat het beledigde niet weg, hij probeert zijn wrok merkbaar te maken, anders verliest de 'uitvoering' zijn betekenis.

Mensen die ijverig hun wrok in de verste uithoeken van hun ziel verbergen, gedragen zich heel anders. Ze willen privacy, ze zijn prettiger geïsoleerd, vooral - van het object van belediging. Tot het moment waarop een "vulkaan" binnenin rijpt, kunnen ze zich rustig gedragen, maar dan zullen ze zeker geïrriteerd, boos, ingetogen worden.

Het vermogen om aanstoot te nemen wordt geactiveerd gedurende bepaalde perioden van het leven.

Als er sprake is van depressie, ernstige stress, chronische stress, als een persoon ziek is, komt wrok sneller. Redenen daarvoor zijn vaak niet zo ernstig, en de delicten zelf evolueren heel snel van negatieve gevoelens naar een bepaalde persoon naar wrok jegens vrede en lotsbestemming.

Het is moeilijk om een ​​persoon op aarde te vinden die nooit iemand zou hebben beledigd. Maar we worden niet geconfronteerd met de taak om belediging als een fenomeen uit te roeien en te vernietigen. Het is alleen nodig om te leren hoe je het kunt besturen, begrijpen, voelen en vrijzetten op tijd - laat het vliegen. Voor een persoon die gezond en succesvol wil zijn, is zo'n last van negativiteit volkomen nutteloos.

Afzonderlijk wil ik het hebben over een dergelijke pathologische belediging, die een karaktereigenschap wordt - een mentale belediging. Er zijn mensen die bijna constant beledigd zijn. Ze weten zelf niet echt wat en waarom, maar ze zijn altijd beledigd. Een dergelijke belediging wordt gevormd in de kindertijd. Een kind dat niet genoeg aandacht krijgt, realiseert zich snel dat het mogelijk is om de mening van volwassenen te activeren en te krijgen wat je wilt, vaak met behulp van een manipulatieve belediging. Hij is zo gewend om zich zo te gedragen dat al snel dit destructieve gevoel een deel van zijn persoonlijkheid wordt.

Dit soort wrok is gelukkig niet zo gewoon. Maar in beide gevallen is professionele psycho-correctie vereist, die moet worden behandeld door een ervaren psychiater, een psychotherapeut.

Het is voor een persoon onmogelijk om zelfstandig met een mentale wrok om te gaan.

Hoe te vergeven?

Omdat het gevoel van wrok destructief en destructief is, is het noodzakelijk om er vanaf te komen. Dit zal niet alleen helpen om relaties te verbeteren, maar zal ook zichtbaar alle sferen van het menselijk bestaan ​​faciliteren (het zal gemakkelijker worden voor de ziel, het werk zal gemakkelijker zijn, het zal gemakkelijker zijn om beslissingen te nemen, als er een ziekte is, dan zul je je veel beter voelen).

Je moet meteen begrijpen dat het bestrijden van overtreding, het weerstaan ​​ervan, zoals veel onbekende psychologen op het internet adviseren, Don Quichote's campagne tegen windmolens is. Bovendien is een poging om iets te ontkennen dat al een deel van je is geworden (ongemak) een zekere weg naar het ziekenhuisbed. Zulke pogingen om hun woede te onderdrukken, te verbergen, leiden meestal tot een hardnekkige ziekte. Belediging is noodzakelijk:

 • herkennen en accepteren;
 • neem alleen verantwoordelijkheid voor zichzelf (we hebben zelf besloten dat we beledigd zouden zijn!);
 • om het in "componenten" te demonteren, om elk van de vier mentale processen van de klassieke ontwikkeling van wrok te begrijpen;
 • vervang negatieve emoties in elke fase met positieve.

Om te leren hoe om te gaan met dergelijke destructieve gevoelens als beledigingen, werd in 1993 een methode van sanogeen (gezond) denken gecreëerd door een psycholoog en professor Yuri Orlov. Als je de essentie kort schetst, dan De professor stelde voor om de hele pathogene (woede, agressie en belediging) positief en constructief (vreugde, liefde, vergeving) tegen te gaan. De Orlov-methode van vandaag wordt actief gebruikt in aanbevelingen voor leraren, artsen en specialisten die werken met veroordeelden en mensen met een handicap, evenals voor de preventie van cardiovasculaire pathologieën.

Laten we eens kijken hoe we een klacht kunnen vergeven door de methode van sanogeen denken, met behulp van een specifiek voorbeeld. Een moeder is bijvoorbeeld beledigd door een zoon of dochter die is opgegroeid en die haar bijna geen tijd geeft. Deze wrok knaagt al heel lang, het wordt steeds moeilijker om het over te dragen. In de eerste fase moet de moeder een kleine notitieboek hebben waarin ze haar zelfobservaties kan inbrengen, noteren welke minuten van het leven, onder welke omstandigheden, hoe vaak hij per dag terugkwam om wrok te voelen bij haar volwassen kind.

Vervolgens moet de vrouw verteld worden over de vier mentale operaties die de essentie van de overtreding vormen (we schreven hierboven over hen). In dezelfde notebook moet ze een pagina in vier delen tekenen en in elke notitie schrijven:

 • verwachtingen (hoe zij de relatie met haar zoon zag, hoe hij moest handelen in haar begrip, wat hij moest zeggen, doen, geven, enz.);
 • realiteit (wat hij doet, wat hij zegt en geeft in feite);
 • het verschil tussen de eerste en de tweede (hier moet je alle verschillen in verwachtingen van de realiteit wegschrijven);
 • de aard van de overtreding (hier moet u precies aangeven hoe het strafbare feit begon: nadrukkelijk of impliciet, of het kind weet dat zijn moeder beledigd is, of het feit manipulatief is).

Als het moeilijk is om dit alleen te doen, kunt u contact opnemen met een psycholoog voor hulp.

Het uiteindelijke doel is om visueel te zien dat verwachtingen slechts een hersenspinsel zijn en dat de realiteit precies is wat adequaat moet worden genomen. Dus het begrip van waarom een ​​zoon of dochter precies doet zoals hij doet. Samen met dit komt de interne acceptatie van hun acties. Dit betekent al rechtvaardiging en vergeving.

Niemand zou "comfortabel" en comfortabel moeten zijn, alleen voor jou. Daarom is het belangrijkste deel van het werk om te werken met uw eigen verwachtingen van een bepaalde persoon of van een groep mensen van de wereld. Het is handig om jezelf af te vragen, en waar in feite zelfs dergelijke verwachtingen vandaan kwamen, gaf de persoon aanleiding om dergelijke verwachtingen te construeren, zijn je verwachtingen realistisch, of wil je het onmogelijke van je dierbaren. Meestal levert dit een redelijk snel resultaat op en begint iemand de realiteit objectiever te evalueren.

Ook effectief kan een methode zijn om jezelf in de schoenen van je misbruiker te stellen. Probeer je voor te stellen als hij weet hoe hij zichzelf moest leiden, zodat je niet beledigd zou zijn.Om te begrijpen waarom hij op een heel andere manier handelde dan we wilden, kun je, als je de motieven begrijpt die hem hebben geleid. Deze methode maakt het mogelijk om te beseffen dat de zoon (dochter) de oudere moeder niet specifiek minder aandacht dan voorheen geeft. Hij heeft gewoon veel werk, hij heeft zijn eigen gezin, kinderen, hij heeft problemen die opgelost moeten worden.

Vergeven is begrijpen. Je kunt iedereen begrijpen, het belangrijkste is dat je het pijnlijke gevoel, woede en zelfmedelijden wilt laten verdwijnen, waardoor je wordt vernietigd. En er is niet veel verschil, of het nu een lichte overtreding of een ernstige is, of de dader zich heeft verontschuldigd of niet - alle soorten van dit destructieve gevoel vernietigen op de een of andere manier onze gezondheid, onze persoonlijkheid.

Je kunt je familie, vrienden, buren, politici alleen begrijpen en vergeven als je de motieven en bronnen van je verwachtingen goed begrijpt.

Hoe te leren om niet beledigd te zijn?

Omgaan met één overtreding is een groot probleem, maar het is veel belangrijker om te leren hoe je het zelf moet doen en om je kinderen te leren niet beledigd te zijn, niet om een ​​belediging te verbergen. Het zal tijd en verlangen kosten om aan jezelf te werken. Het advies van praktiserende psychologen kan helpen.

Stel je mening niet op aan anderen

Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening, op hun conclusies. Als u ernaar wordt gevraagd, kunt u gerust zeggen wat u denkt dat goed is. Zo niet, dan zou je niet moeten proberen anderen op te leggen wat alleen jij kenmerkt. Anders zal beledigende situaties niet werken.

Neem op het geloof een simpele waarheid aan, namelijk dat iedereen verantwoordelijk is voor hun eigen leven en hun mening. U staat erop dat u recht heeft op uw beslissing en mening, dus laat hetzelfde recht voor een ander. Het zal eerlijk zijn.

Besteed aandacht aan het goede

Goed is in iedereen. Als je deze stukjes goed probeert te zien, dan kunnen ze gemakkelijk zelfs tonnen kwaad duwen. Als iemand je beledigt, probeer dan een keten van vier "aanstootgevende" mentale processen te onderbreken en onthoud ten minste één situatie waarin deze persoon goed en plezierig voor je heeft gehandeld. Beledigingen kunnen worden vermeden.

Als iemand je onbekend is en je geen positieve ervaring met hem hebt, markeer dan gewoon iets goeds in zijn uiterlijk (mooie ogen of geïnteresseerd haar). Zolang je dit mentaal doet, zal het mechanisme van de ontwikkeling van de belediging worden verstoord, een negatief gevoel zal niet worden gevormd.

Oude grieven kunnen met deze methode worden overwonnen, maar in dit geval kan men niet zonder de verwachtingen en motieven van de dader uitwerken. Hoe het te doen - lees hierboven.

Probeer anderen te begrijpen.

Ook al is het moeilijk te begrijpen en op het eerste gezicht is het bijna onmogelijk. Gewoon mentaal jezelf in de schoenen van een ander plaatsen. Het zal helpen om het belangrijkste te zien en niet om aandacht te besteden aan aanstootgevende kleinigheden, niet om onnodige illusies op te bouwen en dan niet teleurgesteld te zijn over kleinigheden.

Het leven wordt alleen gegeven

Elke keer als een belediging begint te koken in je ziel, onthoud dan deze gehavende waarheid. Het leven is echt - het herschrijven zal dan niet werken. Is het daarom de moeite waard om er elk uur en elke dag aan te besteden om jezelf te vernietigen met boosheid en haat, zelfmedelijden? Probeer jezelf voor te stellen op hoge leeftijd - zal je iets hebben om het goede te herinneren, als je in de loop van je leven het meest vaak destructieve gevoelens ervaart.

Aan de andere kant heeft jouw misbruiker ook één leven.

Als er plotseling een inzicht over je komt en je besluit om vrede te sluiten, en hij zal niet langer leven? Dan wordt de belediging omgezet in een zwaardere vorm - een wrok tegen zichzelf, een schuldgevoel. Vraag daarom vandaag om vergeving voor diegenen die je pijn doet, vergeef diegenen die je pijn doen, en begin eindelijk te leven, en verras je niet in hun duistere, onaangename herinneringen!

Geef adequate repuls aan provokers van aanstichters

Er zijn altijd en er mensen die de taak hebben om je te provoceren om beledigd te zijn, dat wil zeggen, ze zullen bewust beledigen. Het doel van zulke mensen is om pijnlijker te raken, te knijpen waar het pijn doet om een ​​reactie te veroorzaken.Moet je jezelf en je gezondheid in gevaar brengen vanwege iemands conflict? Het lijkt erop dat nee. Daarom is het negeren van pogingen om u pijn te doen een adequate actie.

Geestelijk spijt van de persoon (conflict, geloof me, het is heel moeilijk om te leven!), Markeer een paar van zijn positieve eigenschappen, blijf kalm. Er zal niets zijn om de overtreder tegen zo'n "muur" te verzetten.

Bedenk dat hij je niet probeert te beledigen, hij probeert je te laten beledigen.

Zie de hele situatie.

In de liefde, in het dagelijks leven, in vriendschap, ontstaan ​​vaak kleine beledigingen. We noemen ze zo - frivool. Om ze te overwinnen, is het alleen belangrijk om te proberen de situatie als een geheel te zien, niet om je te concentreren op de kleine dingen die op het punt staan ​​je de meest rampzalige beslissing te laten nemen - om het proces van aanstoot te starten. Man frites aardappelen niet in rietjes, maar in blokjes, hoewel je vroeg om het gewoon rietjes te maken? Voordat je je mond opent voor woedende spraak, denk eens na over wat hij doet - hij frites aardappelen voor je. Hij wil iets aardigs doen. Is het waard om boos te zijn? Bovendien, de aardappelblokjes, zo niet te focussen op kleinigheden, is ook erg lekker.

Altijd tot ziens

Het is niet nodig om anderen te vertellen dat je hen hebt vergeven, het is niet nodig om te proberen relaties te behouden, maar het is noodzakelijk om te vergeven. Met vergeving passeert zwaarte in de ziel. Daarom, in elke situatie, tot ziens. Gewijzigd - sorry, laat los. Verraad - vergeef en kom hier niet op terug in uw eigen geheugen. Vergeef de lomp en de brutaliteit, de misdadiger, de dief, ze leven zoals ze kunnen, en hoeven niet te zijn zoals je wilt.

Vergeving is een ongelooflijk belangrijk proces. En degenen die je proberen te beledigen, willen je gewoon iets leren. Vraag jezelf wat? Dief - voorzichtigheid, hebzuchtig - vrijgevigheid, verrader - loyaliteit. Neem het beste en ga verder. Geen aanstoot.

Hoe je van de overtreding afkomt en leert te vergeven, zie de volgende video.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen