Kleuren van jurken

Alles wat u moet weten over Pantone

Alles wat u moet weten over Pantone

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Wat is het?
 2. Uiterlijk geschiedenis
 3. Waar is het voor?
 4. Kleurenpalet
 5. Kenmerken van gebruik

Het kleurenmodel "Panton", ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Pantone, wordt beschouwd als een naslagcatalogus met een rijk palet van verschillende tinten. Met veel catalogi, is het ontworpen voor verschillende afdrukomstandigheden. Het materiaal in dit artikel zal de lezer helpen begrijpen wat de Pantone is, waar zijn ventilator voor nodig is en hoe deze moet worden gebruikt.

Wat is het?

Onder Pantone is het gebruikelijk om een ​​soort systeem te begrijpen waarmee je de gewenste toon uit een enorm catalogussysteem kunt selecteren. Dit is een populair wereldwijd kleurenmodel, dat als universeel wordt beschouwd en geschikt is voor elke soort activiteit. In feite is het een universeel gebruikt gestandaardiseerd systeem voor de identificatie en selectie van kleuren of de algemeen aanvaarde standaard van kleuren voor de hele wereld.

Uiterlijk geschiedenis

Er was een kleurenpalet toen de openbare druk overschakelde naar een kleurformaat. Op dit moment was er een dringende noodzaak om een ​​kwaliteitspalet te selecteren, maar er was geen enkele standaard voor de productie van goederen volgens nieuwe criteria. Ingewikkelde zaken zijn het feit dat drukkerijen over de hele wereld verspreid waren. Pantone ontwikkelde een uniform palet en kende een specifiek codenummer toe aan elke kleur van een enorm systeem. Het bestond uit Latijnse letters en cijfers, zodat overal ter wereld dezelfde kleur kon worden gebruikt.

Elk kleurensysteem werd gecreëerd door verschillende tinten te mengen, hij kreeg een specifiek nummer toegewezen, volgens de vastgestelde classificatie.

Hierdoor konden we drukwerk bestellen, zonder dat we bang hoefden te zijn voor vervorming van het eindproduct. Elke Pantone-tint kan worden gemaakt met de opgegeven CMYK-basiskleurverhouding om een ​​specifieke halftoon te produceren.

De urgentie en het belang van het verkrijgen van de exacte schaduw was fundamenteel voor de bedrijfsidentiteit van elk bedrijf. De klant kon een specifieke toon uit de catalogus kiezen, zonder angst dat de kunstenaar de kleur op zijn eigen manier zou begrijpen. Met andere woorden, de opkomst van Pantone heeft het leven voor velen vereenvoudigd. Vandaag de dag vereisen drukkerijen indelingen in dit systeem.

Waar is het voor?

Dit zijn catalogi met verschillende kleuren voor oriëntatie in het CMYK-systeem. Het systeem heeft niet alleen een classificatie, maar ook speciale mappen, die fans worden genoemd. Afhankelijk van waar ze voor zijn, kan de fabrikant ze voor verschillende materialen aanbieden, bijvoorbeeld textiel, plastic en papier. Voor papier zijn naslagwerken verdeeld in hun eigen ondersoort: voor offset, gecoat, gecoat mat en glanzend.

De informatie is echter niet alleen voor fans beperkt, het kan ook in elektronische vorm worden gepresenteerd. Dit is handig voor ontwerpers die het naar verschillende programma's kunnen exporteren.

Een van de belangrijkste kenmerken van het Pantone-kleursysteem is het feit dat het afdrukken met fluorescerende en gemetalliseerde kleurstoffen mogelijk maakt.

Met het oog hierop krijgt het afdrukontwerp vaak helderheid en lijkt het ongebruikelijk.

Het kleurenpalet van de pantone is rijk aan schakeringen die worden gereproduceerd via proceskleuren. Het gebruik van een dergelijk palet is handig voor het ontwikkelen van een drukontwerp, omdat er bij het afdrukken op matrijzen geen kleurverschillen optreden. Bovendien kunt u de gewenste kleur niet voor een paar, maar voor één run bereiken. Dit feit spreekt van besparingen, wat relevant is bij het bestellen van afdrukken.

Het Pantone-systeem kan niet alleen worden gebruikt voor afdrukken: het is ook van toepassing op interieurontwerp, kleding en de vervaardiging van plastic producten die in bulk worden geverfd.

Het systeem maakt gebruik van digitale identificatie van kleuren voor afdrukken met gemengde en triadeinkten. Colors-standards zijn genummerd in een boek met fan folding.

Het is ook opmerkelijk dat de monsters heel verschillend kunnen zijn, maar de fabrikant staat erop dat de ventilator elk jaar wordt bijgewerkt. Volgens hem verslijten en vervagen de kleuren in het jaar en worden ze daarom onnauwkeurig. Sinds augustus 2007 is Pantone gekocht door X-Rite, een bedrijf dat apparatuur en software voor kleurbeheer produceert.

Kleurenpalet

De weergave van kleuren in de Pantone-tabel kan verschillen. Het kan bijvoorbeeld een code zijn die bestaat uit drie paren hexadecimale cijfers waarin elk paar zijn eigen kleurwaarde heeft. Bovendien kunnen kleuren worden geclassificeerd aan de hand van trefwoorden (bijvoorbeeld groen, zwart, roos). Als de browser een woord niet begrijpt, wordt het spectrum van tonen verminderd door alleen basistonen te kiezen die begrijpelijk zijn voor alle browsers.

Het RGB-formaat impliceert het gebruik van getallen van 0 tot 255, wat de totale hoeveelheid van een bepaalde kleur in de resulterende kleur betekent.

Het RGBa-formaat verschilt van het vorige formaat. Het ligt in het feit dat de laatste waarde het niveau van transparantie of alfakanaal bepaalt. Het is ingesteld op een fractionele waarde van 0 tot 1.

Het palet bevat meer dan 8000 verschillende kleurtinten. In dit geval kan één bronkleur verschillende graden van verzadiging hebben en variëren in temperatuur. Het kan koud of warm zijn, helder, zwak, gebleekt. Vooral belangrijk pantonik om te bedrukken, waarbij zelfs een kleine verandering in kleur al het werk kan verpesten.

De mysterieuze tabel of de zogenaamde catalogus wordt gepresenteerd in de vorm van longitudinale vellen papier, geschilderd in specifieke kleuren.

In de regel is hun volgorde gebaseerd op het principe van nabijheid van elkaar.

Dit is erg handig voor de gebruiker, omdat hij de mogelijkheid heeft om een ​​bepaalde toon van een bepaalde kleur te selecteren, met alle nodige tinten op één plaats voor hem. Ongeacht hoeveel ze zijn, het interfereert niet met de waarneming, maar het helpt om de tijd voor de selectie van de gewenste schaduw te verkorten.

De systematiek is zodanig dat het blad is verdeeld in zones van dezelfde kleur, die de mate van verzadiging veranderen, beginnend met een donkere tint en eindigend met de gebleekte. Een voorwaardelijke waaier gevormd door pantonebloemen kan beginnen met een gele kleur, gevolgd door oker, daarna oranje, koraal, roze, lila en paars. Dus het kan bijna zwart worden.

Elk jaar nomineert het bedrijf wat kleur in de eerste plaats, gezien het als de favoriet van het hele palet. De kleur wordt niet willekeurig gekozen: vertegenwoordigers van het bedrijf volgen de toestand van de planeet op het gebied van economie, ecologie, psychologie en maatschappij. Op basis van de verkregen gegevens, koppelen ze een specifieke kleur aan hen. Zo werd de kleur van het millennium in 1999 als hemelsblauw gekozen, na enkele jaren (in 2005) was paars de beste kleur van het jaar. Na nog eens 4 jaar won Mimosa na twee jaar Kamperfoelie de overwinning in 2014 aan de stralende 'stralende orchidee'.

Het instituut, dat zich bezighoudt met experimenteel kleurwerk, is ervan overtuigd dat het invloed heeft op verschillende gebieden van het leven: niet alleen mode of drukwerk, maar ook reclame, film, grafisch, landschapsontwerp en andere industrieën.

mimosa
kamperfoelie
Glanzende orchidee

De originele kleur zal niet hetzelfde zijn op verschillende materialen. Dit is afhankelijk van het afdrukmateriaal: als het papier bijvoorbeeld niet-gecoat mat is, is de kleur niet zo helder als op glanzend.

Met het oog op deze functie worden fanlay-outs in twee versies afgedrukt: gecoat en ongecoat.

Wat de vertaling van RGB en CMYK betreft, zijn deze kleurruimten gekoppeld aan een specifieke druktechniek. RGB komt overeen met de kleuren van de diodes op het beeldscherm, CMYK komt overeen met de inkttinten die in een bepaalde printer of een ander type afdrukapparatuur worden gebruikt. Kleuren vertalen echter nooit perfect in elkaar. Ze zijn vastgebonden aan een specifieke techniek van creatie en zijn praktisch niet geschikt om met inblikkende inkten te werken.

Kenmerken van gebruik

Kalibratortinten Met Pantone kunt u de gewenste kleur selecteren, waardoor kleine onnauwkeurigheden en tonaliteit verschillen. Neem voor de basis van een ontwerp of lay-out de huidige kleur, die in dit jaar is genomineerd. Dit kan de kleur zijn van het lettertype in de printkoppen, een geometrische vorm in grafisch ontwerp, een interieurelement of een kledingstuk, evenals een interface-element, een lettertype, dat belangrijke informatie in het artikel benadrukt.

Het palet van Pantone is niet alleen gemakkelijk om de juiste kleur te kiezen.

Bovendien kunt u zich richten op de voltooide heldere kleuren, als u een harmonieuze partner voor een bepaalde tint wilt vinden. Het is niet moeilijk om dit te bepalen, bovendien kunt u zich laten leiden door de kleuren op de catwalk - ze zijn altijd een soort indicator van de nieuwste kleurentrends die in alle takken van het ontwerp zullen worden gebruikt.

Bijvoorbeeld, dit seizoen is de weddenschap op het vertrouwen van de kleurende instincten, een lading van energie en vitaliteit. Vandaag is er geen duidelijke verdeling in mannelijke en vrouwelijke, die spreekt van genderonafhankelijkheid. Het is belangrijk dat het huidige palet spreekt over versterking in de samenleving, dit is expressie, dynamiek en energie.

De combinatie van kleurschakeringen kan complementair zijn, waarbij contrasten tegenover elkaar staan ​​in het kleurenwiel van Itten.

Dit geeft een speciale energie, stelt u in staat om unieke combinaties te bereiken door de mate van verzadiging van de twee metgezellen te variëren. Het model van een triadecombinatie is gebaseerd op het principe van een driehoek en tegelijkertijd worden kleuren geselecteerd op de voorwaardelijke hoekpunten. De combinatie blijkt ongebruikelijk, maar niet verstoken van harmonie, zelfs als gedempte tinten worden gekozen voor het ontwerp.

Bovendien kan de combinatie vergelijkbaar zijn, waarbij twee of drie kleuren worden gebruikt, naast elkaar op het kleurenwiel. De afzonderlijke complementaire combinatie is gebaseerd op een ander principe. In dit geval zijn de ideale metgezellen voor een bepaalde kleur aangrenzende tonen dan degene die zich precies tegenover de opgegeven kleur bevinden.

Deze combinatie stelt je in staat een contrast minder intens, maar zeer harmonieus te krijgen.

Als deze schema's de gemiddelde persoon moeilijk lijken, kun je aandacht besteden aan de compatibiliteit van afzonderlijke tinten, bijvoorbeeld:

 • wit kleur is universeel en past goed bij alle schakeringen van kleurenpalet;
 • beige harmonieus samen met blauw, bruin, smaragd, wijn en neutrale tinten (zwart, grijs, zilver);
 • grijs krijgt emotionele kleuring wanneer het wordt aangevuld met zanderig, houtachtig, paars, bordeauxrood, roze of blauw;
 • het roze de kleur is een harmonieus duet met munt-, wit-, olijf-tinten, evenals een neutrale grijze tint;
 • turkoois kan worden versierd met een tint fuchsia, kersenrood, bruinachtig, crème, verzadigd paars;
 • violet ziet er redelijk harmonisch uit als je het combineert met oranje, roze, olijf, grijs of wit;
 • kalk kleur is in harmonie met grijs, bruin, oranje, zonnig bruin;
 • oranje kan worden gecombineerd met rood, blauw, mint, maar ook wit of zwart.

Het bepalen van het aantal gewenste kleuren is eenvoudig: het is in de regel getekend met de persoonlijke pantone-code of heeft de HTML-code. De inscriptie "PANTONE Yellow 012" of de code "# FFD200" kan bijvoorbeeld in de buurt van de gewenste tint geel verschijnen.

  Als de schaduw in de drukkerij moet worden bepaald, is het nog eenvoudiger om de gewenste optie te kiezen: gebruik gewoon de bestaande catalogus. Wat de elektronische versie betreft, kunnen er verschillen zijn in halve tonen, wat wordt verklaard door de achtergrondverlichting van de monitor. Als de klant twijfelt aan de nauwkeurigheid van de tonen, kan hij zijn palet nemen en een voorbeeld van de geproduceerde kleur bekijken, waarbij de kleuren worden gecontroleerd.

  Elektronische catalogus
  Bereik van kleuren

  Wat is Pantone en hoe het te gebruiken, zie hieronder.

  Schrijf een reactie
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

  mode

  schoonheid

  betrekkingen